Centrum Apotheek Enschede

Beltstraat 43a 7512AC Enschede Tel:053 431 4664

Diensten en Werkwijze

Middels onze website informeren wij u graag over onze dienstverlening. Beweeg uw muis over de menuoptie “Diensten en werkwijze” om te zien welke diensten wij allemaal aanbieden.

Zie onder ‘openingstijden’ de toepassing van het ANZ-(dienst)tarief.

U kunt bij ons terecht voor:

Geneesmiddelen en zelfzorgmiddelen

Op recept worden u geneesmiddelen afgeleverd. Ook leveren wij diverse hulpmiddelen, zoals incontinentie artikelen, (test)middelen voor diabetici of speciale voedingsmiddelen. Hiernaast heeft u in de apotheek de keuze uit een uitgebreid assortiment aan producten die u zonder recept kunt kopen: zelfzorgmiddelen voor kleine kwaaltjes, homeopathische producten en verzorgingsproducten.
In de apotheek kunt u voor uw persoonlijke situatie overleggen over effecten en eventuele bijwerkingen van het middel. Zeker als u al andere geneesmiddelen gebruikt kan dit belangrijk zijn. Vraag er daarom gerust naar. In de apotheek is de kennis aanwezig om voor uw persoonlijke situatie het juiste middel voor optimale behandeling te vinden.

Voor uitgebreide informatie over uw medicijnen kunt u terecht op de site van Kijksluiter.
Kijksluiter is een bibliotheek van een groot aantal animatievideo’s, waarin de belangrijkste informatie uit de bijsluiter van een geneesmiddel in begrijpelijke spreektaal wordt uitgelegd. Thuis kunt u in alle rust deze bekijken, eventueel samen met een familielid of mantelzorger. De video’s zijn gepersonaliseerd naar geslacht, leeftijd en de reden waarvoor het geneesmiddel is voorgeschreven. Kijksluiter is beschikbaar in verschillende talen, te weten Nederlands (inclusief ondertiteling), Engels, Turks en Arabisch. U vindt deze via: https://kijksluiter.nl/index.html?zn=55UXV5S

24-Uurs afhaalservice – uitgifteautomaat

U kunt uw herhaalmedicatie zonder wachttijd in de apotheek ophalen en op een moment dat u het uitkomt met onze afhaalservice. Het is mogelijk dat u zich aanmeldt voor het gebruik maken van het kluisjessysteem. Als er medicijnen voor u zijn om af te halen krijgt u een sms met een pincode, waarmee u op elk gewenst moment uw medicijnen kunt afhalen bij een van de uitgifteautomaten bij de apotheek. Eventuele betalingen kunt u met uw pinpas bij afhalen direct afrekenen.
Vul in de apotheek een formulier in en wij registreren uw voor het gebruik van de uitgifteautomaat.

Advies – Inloopspreekuur

Een uitgebreid assortiment folders ligt voor u in de publieksruimte. Als u informatie wilt over een onderwerp dat u hierbij niet aantreft, kan de apothekersassistente u bij de balie verder helpen. Ook kunt u aan de balie terecht voor informatie en advies over geneesmiddelen en het gebruik ervan. Over hoe u geneesmiddelen moet innemen en hoe geneesmiddelen werken. Of over eventuele bijwerkingen die zich in uw geval kunnen voordoen. En over mogelijke of onmogelijke combinaties met andere middelen, die u gebruikt. Daarnaast kunt u antwoord krijgen op vragen over zelfzorgmiddelen (bij kleine kwaaltjes) en verschillende soorten alternatieve middelen, evenals diverse hulpmiddelen. Ook kunt u ongevraagd tips en advies verwachten voor een optimaal resultaat van uw geneesmiddelengebruik. Indien u dit wenst kan een persoonlijk gesprek in een aparte adviesruimte plaats vinden. Aarzel niet hiervan gebruik te maken.
Indien u specifieke vragen voor de apotheker heeft, vraagt u dan gerust. Afhankelijk van de vraag zal de apotheker u direct te woord kunnen staan of een afspraak kunnen maken. Op maandag is er van 10 tot 11 uur een inloopspreekuur, waar u zonder afspraak een apotheker kunt vragen om advies.

Medicatiebegeleiding/-controle

Met behulp van uitgebreide computerregistratie wordt voor iedere patiënt het gebruik van geneesmiddelen vastgelegd. Geregistreerd wordt welke geneesmiddelen hij of zij gebruikt en hoeveel. Bij nieuw voorgeschreven geneesmiddelen wordt gecontroleerd of er geen ongewenste gevolgen kunnen optreden in combinatie met al gebruikte middelen. Ook voorgeschreven doseringen en gebruik worden gecontroleerd.
Zonodig wordt met u of uw huisarts of specialist overlegd over aanpassing van het recept of eventueel een passend alternatief. Aan uw eigen huisarts wordt, indien de huisarts is gekoppeld aan het systeem, elektronisch de door u bij ons gehaalde medicatie teruggekoppeld, zodat de huisarts bij het voorschrijven hier ook rekening mee kan houden.
Indien u overgevoelig bent voor bepaalde middelen of een bepaalde ziekte heeft, kunt u dit melden in de apotheek. Bij een volgende receptverwerking worden deze gegevens dan automatisch in de controle betrokken. Ook wanneer u zwanger bent of dit wilt worden, of borstvoeding geeft, kan dit belangrijke informatie zijn.
Voor het uitvoeren van een juiste medicatiebegeleiding is het belangrijk dat u de apotheek informeert over gewijzigd geneesmiddelgebruik of eventueel elders gehaalde medicijnen. De apotheek kan dan de noodzakelijke gegevens zorgvuldig registeren. En hiermee dan rekening houden bij controle voor veilig en juist geneesmiddelgebruik.
Belangrijk voor u is het te weten dat door geheimhoudingsplicht voor apotheker en assistenten uw gegevens strikt vertrouwelijk worden behandeld.

Inzage in uw Medicatie

Deze apotheek kan gegevens uitwisselen via het LSP (Landelijk Schakel Punt). Indien u hiervoor toestemming geeft kunnen andere zorgverleners, die daartoe bevoegd zijn, ook via het LSP uw medicatiegebruik zien. Via een apart toestemmingsformulier kunt u aangeven of u registratie via het LSP wenst.
Indien u niet in de eigen apotheek kunt komen, bijvoorbeeld tijdens de avond-, nacht- en weekenddiensten kan dan via het LSP toch voor uw medicatie gecontroleerd worden of een nieuw geneesmiddel samen gebruikt kan worden met middelen die u nu gebruikt. Ook waarschuwt het systeem indien bij uw apotheek allergieën of aandoeningen bekend zijn, die het gebruik van bepaalde geneesmiddelen uitsluiten. Deze informatie helpt de kans op onnodige fouten door verkeerde geneesmiddelen (combinaties) te verminderen.
Indien u niet wilt dat een andere zorgverlener inzage krijgt in de door u bij ons opgehaalde medicatie, dan geeft u geen toestemming voor het LSP. Gegevens worden in dat geval door ons niet op het LSP weggeschreven. Alleen indien u uitdrukkelijk toestemming geeft voor wel uitwisselen, wordt dit ook via het LSP zichtbaar gemaakt voor alleen andere zorgverleners, die daartoe bevoegd zijn.
Stel gerust uw vragen en schroom niet ook naar een apotheker te vragen!

Zorg en kosten

Informatie over farmaceutische zorg en kosten daarvoor kunt u vinden op www.apotheek.nl of www.nza.nl.

Betaalservice

Niet alles wat op recept wordt voorgeschreven wordt (geheel) vergoed door uw verzekering. In dat geval kunt u betalen met contant geld of pinpas.
Bijna altijd kunnen we de kosten voor uw geneesmiddelen rechtstreeks declareren bij uw ziektekostenverzekering. Dit geldt veelal ook voor voorgeschreven hulpmiddelen (met machtiging). Hiervoor moet de apotheek dan beschikken over de juiste gegevens. Verzekerden dienen een geldig verzekeringsbewijs te overleggen, indien de apotheek (nog) niet beschikt over de verzekeringsgegevens.

Verkoop- en betalingsvoorwaarden

De Centrum Apotheek Enschede is aangesloten bij de beroepsgroep KNMP, de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie.
De algemene verkoop- en betalingsvoorwaarden van de KNMP, worden gehanteerd. Voor tekst verkoop- en betalingsvoorwaarden: klik hier